12.07.2016

Hey Sen ''Girişimci Ruh'' ! Dön Sağa, Sürüden Ayrıl!

Sürüden Ayrıl!



Merhabalar,

Biraz da girişimcilikten bahsedelim...

Çünkü girişimcilik, bizim de hikayemizin bir parçası. Aslında bir parçası da değil, bütünü.

Peki kolay bir şey mi bu girişimcilik?

Girişmeli mi yoksa Girişmemeli mi?


Aslında hemen girişmemeli... :) 
Girişimcilik bize göre öncelikle çok iyi bir iş fikri demek. Çoğu insanın aklının bir köşesinde sürekli olarak ' Acaba şöyle bir iş mi yapsam?' düşüncesi vardır. O iş fikrinden bir diğerine, o hayalden başka bir hayale yol alır. Doğru iş fikri nedir peki? Size göre bir mantıcı dükkanı, bir başkasına göre kuru temizlemeci... Herkesin iş fikri kendine göre doğrudur, ama sadece hayallerde... 

Çünkü gerçek dünyada çok başarılı olmanız için, sadece iş fikriniz de yeterli olmuyor. Çok derin araştırmalar yapmanız, hedeflediğiniz pazarı iyi bilmeniz, bilmiyorsanız öğrenmeniz, güçlü rakiplerinizi tanımanız hatta onların ürünlerini müşteri olarak satın alıp değerlendirmeniz, sektöre nasıl bir fayda ve müşterilerinize nasıl farklı bir ürün sunacağınıza karar vermeniz vb. gerekir. Ekonomiye ufakta olsa katacağınız değer ülke ekonomosi için çok önemlidir. Bunun da farkında olmanız gerekir. Yani aslında buz dağının altında görünmeyen her katmanı sizin önceden görmeniz, değerlendirmeniz, ona göre planlamama yapmanız, finansmanını sağlamanız, önlemler almanız gerekir.

Bir çok blogda, makale de, köşe yazısında ne kadar da güzel anlatılıyor girişimcilik değil mi? ''Girişimci Oldu, Parayı Kaptı!'', ''İstifa etti, Şimdi Kendinin Patronu'''  başlıkları ve ardında ki başarı hikayeleri... Evet çok fazla başarılı olanlar var ama başarısız olan girişimciler de var. 

Kurulan Her 10 Yeni İşletmeden 

9 Tanesinin 

İlk 18 Ayında 

Kapandığını Biliyor Muydunuz?


Tüm birikimlerini inandıkları işe yatıran ve maalesef uzun vadeli olamayan ve hatta yatırdığı parasını da kaybedenler var. 

Asıl belki de okunması gereken ve neden başarısız oldukları yönünde bilgiler alınması gereken hikayeler onlar. 

Bir iş kurmak istediğiniz de aklınıza sadece toz pembe bir fikir ve kazanacağınız paralar geliyor ama onun yanında ödemeniz gereken kiranız, stopajınız, Bağ-kur'unuz, tedarik etmeniz gereken ürünleriniz ve diğer tüm giderlerinizin hiç birisi aklınıza gelmiyor. 

Bir iş kurmak isteyenlere ilk önerimiz; KOSGEB'in Girişimcilik Eğitimi'ne katılmalarıdır. İsterseniz yıllarca kurumsal firmalarda çalışmış birisi olun, isterseniz yapacağınız işin her istatiki verisine çok hakim olduğunuzu düşünün ama yine de bu eğitime katılın. Finansal tablolarınızı önceden bir görün. Kiranızın çıkması için hangi üründen kaç adet satmanız gerekir bir hesap edin. Basit gibi görünse de hepsi kalem kalem çok değerliler ve bir girişimcinin süreklilik sağlayabilmesi için çok iyi bilmesi gereken önemli veriler.  

Diğer bir önerimiz ise; bir kitap: Sil Baştan

Jason Fried ve David Hansson'ın, büyük ve küçük ölçekli girişimciler, yaratıcılar, yaşamlarını şirketlerine adayanlar ve hatta şirket kurmayı hiç düşünmemiş olanlar için yazdıkları bir kitap.

Girişimcilikle ilgili uzun vadede başarı elde etmenin bu kadar sade ve basit anlatıldığı başka bir kitap mevcut mu bilemiyoruz. Biz çok beğendik ve onların önerilerinin bize uygun olduğunu düşündüklerimizi hayat geçirdik ve karşılığını gördük. Bu blog da bu önerilerden bir tanesinin eseri!

Sadece girişimci olmayı düşünenlerin değil, kişisel gelişim odaklı herkesin okuması gereken faydalı bir kitap. 

Bazı hikayeler ve bazı sözler insanların hayatında dönüm noktaları olabiliyor. Bir kitapta bir hikaye okuyupta, sizi çok üzen bir olaya daha farklı baktığınız olmuştur ya da okuduğunuz bir özlü söz sonrası 'Aradığım yanıt galiba bu' demişsinizdir. Hepimizin hayatında kahramanlar ve kahraman gördüğümüz gerçek kişiler var. 

400 farklı şirketi kapsayan Virgin Grup'un kurucusu ve sahibi Sir Richard Branson'ın dediği gibi ''Girişimcilik BİR KARİYER DEĞİL, BİR YAŞAM ŞEKLİdir.''

Girişimcilik aslında hayat boyu süren uzun bir yolculuk, yaptığınız iş her ne olursa olsun, sürdürülebilir olması çok önemli. Çıktığınız bu uzun yolculukta sizi en başından itibaren destekleyen gerçek kahramanlarınız varsa çok şanslısınız. Kaytus olarak biz şanslı olanlardanız. Kahramanlarınıza sahip çıkın ve yaptığınız işe olan inancınızı daima koruyun. İnanç yoksa, başarı gerçekleşmez.Biz buna inanıyoruz...

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal ATATÜRK, Dünya’nın en büyük girişimcisi ünvanını korumaktadır.Atatürk'ün aşağıda ki sözleri, bizim uzun yolculuğumuzun ilham kaynağı olmuştur. 

 “Türkiye Cumhuriyetinin, özellikle bugünkü gençliğine ve yetişmekte olan çocuklarına hitap ediyorum: 
Batı senden, Türk’ten çok geriydi. Manada, fikirde, tarihte bu böyleydi. 
Eğer bugün batı teknikte bir üstünlük gösteriyorsa, ey Türk Çocuğu, o kabahat da senin değil, senden öncekilerin affedilmez ihmalinin bir sonucudur. 
Şunu da söyleyeyim ki, çok zekisin! .. 
Bu belli. Fakat zekânı unut! .. Daima çalışkan ol…”





Yola çıkmak üzere olanlara ve yolculuğu çoktan başlamış ola herkese başarılar...

Keyifle kalın,
Kaytus
 www.kaytusdesign.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her düşünce, her kelime, her soru, her yorum bizim için çok değerlidir.